Att skapa sina egna saker

Vi hör om personer som är så kreativa att de syr sina egna kläder, skapar sina egna accessoarer och odlar sin egen mat. Ja vi pysslar allt mer och blir hemmafixare, självbönder och smycketillverkare. Vi köper hem hela set med små delar som sedan ska bli till ett smycke som vi stolt bär runt på, dock ser det oftast väldigt ”hemmagjort” ut och när man fått frågan om det är ens barn eller syskonbarn som gjort det så känns det kanske lite ovärt. Kläder är en sak, det finns mått att följa, instruktioner att fördjupa sig i, men smycken däremot, där behövs ett öga som säger att det här blir ett snyggt armband.

Det är en kul trend att se att vi gör allt mer saker själva. Hela matodlingen är inte bara en otroligt bra idé för personer som vill bli mer självförsörjande utan också för de miljömedvetna. Att tillverka egna saker är absolut ett bra sätt att stoppa den miljöförstörande konsumtionen som vårt samhälle sysslar med. Att sy kläder av gamla tyger är ett bra sätt att undvika att det kommer ut nya gifter från textilfabrikerna som väst lagt i U-länder. Men hur långt ska man ta det? Att göra sina egna smycken är helt klart en rolig syssla men det är knappast ett försök att rädda världen. Motsatsen egentligen då många smycken betyder mycket för den lokala hantverkaren och tillverkas inte alltså inte på löpande band i läckande fabriker. Beställ ditt vackra armband från  http://www.chique.se/sno-of-sweden/sektion-armband/ och stöd designers och hantverkare som sliter hårt för att leverera vackra smycken. Men om vi inte ska tillverka smycken själva, vad är då värt att satsa på i form av egentillverkning och varför?

  • Mat, mat är helt klart något som kostar samhället mycket i både pengar och i miljöpåverkan. Köttindustrin står för en stor del av utsläppen och kan man dra ner på sitt köttintag så är det helt klart en bra strategi. Odla gärna alla sorters grönsaker själv och även kryddor, det tjänar du på en hel del.
  • Kläder, textilfabrikerna släpper dagligen ut mängder av giftiga utsläpp som kommer från den svarta färgen i kläderna. Tyvärr är dessa fabriker ofta lagda utomlands och därför svåra att fånga upp. Satsa på ekologiska kläder om det är möjligt och sy om kläderna när du tröttnat på stilen.