Baka perfekta lussebullar

Ett av de absolut roligaste och mysigaste pyssel inför julen är att baka lussebullar – och gott blir det ju också! I det här inlägget ger vi proffsens tips på vad man bör och inte bör göra för att baka de absolut bästa saffransbullarna.

1635999-satta-i-russin

Det finns mycket pyssel som man kan göra för att få igång julstämningen så här innan jul. Vi har tidigare skrivit om att man till exempel kan göra allt pynt till julgranen med enkla medel. Men det allra roligaste att pyssla med i juletider måste väl ända vara julmaten och julgodiset. Allt från kolor och knäck, till bullar och skinka är det dags att pyssla med. Och något som de flesta vill göra innan julen är här är att baka alldeles egna lussebullar.

Aldrig smälta smöret

I Metro kan man läsa om hur experterna bakar julens populäraste bakverk och vad de flesta hemmabagare gör fel när det är dags för lussebak. Proffsen säger att lussebullarna kan bli dåliga trots att man följt receptet till punkt och pricka. Detta beror bland annat på att många smält smöret till degen, vilket man absolut inte ska göra. Smälter man smöret blir det mer vätska i degen som gör att den kräver mer mjöl, som gör bullarna torrare. Just att smälta smöret är det vanligaste felet som hemmabagare gör. Istället ska man låta smöret stå framme så att det blir rumsvarmt och det ska absolut vara riktigt smör och inte margarin. Varför det finns en uppfattning om att man ska smälta smöret beror på att gamla recepten var utformade så. Då gjorde man det för att göra degspad som man löste upp jästen i men det gör man inte i dag.

De perfekta bullarna

I samma artikel ger proffsen sina bästa råd om hur man ska göra för att få de där perfekta lussebullarna som smakar gudomligt. Några av de tips som de ger är:

  • Att knåda degen ordentligt till den känns fin och elastisk.
  • Att mortla saffranet tillsammans med en sockerbit och sedan lösa upp det med sprit gör att bullarna smakar med saffran.
  • Att inte värma mjölken eftersom det ger en för kletig deg.
  • Att låta degen vila länge och väl.