DIY = hemslöjd och pyssel

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur det kan vara att vara barnvakt, och vad man då kan hitta på genom pyssel och lek med barnen. I dag skriver vi om DIY, något som bäst kan översättas som ”gör det själv” och handlar om att pyssla ihop saker själv, istället för att köpa färdiga produkter. Men det är inget nytt, hemslöjd har funnits sedan tidernas begynnelse.

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om just denna grej, grejen att göra en grej själv. Många kanske tror att det hela är en ny trend som stuckit upp och blivit poppis bland folk och hipsters, men nej. Argumentet för detta är nämligen att hemslöjd exempelvis funnits hur länge som helst, ända sedan människan fick tummar förmodligen, när nu det var.

Slöjd är samtidigt inte på nedgång, som vissa kanske är oroliga för. Nej pyssel och knåp har en ständig plats i våra hjärtan och en iver att göra själv finns där under ytan hela tiden. Ser man till hela befolkningen så är handarbete och hantverk det utövande av kultur som tar störst plats – med komponenter som teckning, stickning, gjutning i betong, brodering, målning och smide med flera.

Kanske är det också av tider med ekonomisk svikt och konsumtionshets som ger avkall i just utforskandet av slöjdtraditioner. Bara det att ordet ”hemmafixare” blivit vedertaget och använt hur mycket som helst.

Slöjda slugt och återanvänd material

I samma artikel kan vi läsa om hur ordet ”slöjd” är fornnordiskt från början och då betydde slughet. Det kanske slöjd är också, för alla kan mer eller mindre, och allt kan användas med hjälp av fantasi och materialkunskap. Grunderna är bruk och återbruk, hållbarhet för ett hållbart samhälle som står sig oberoende och fritt från kommersialism och konsumism. Kanske är det även den enda sanna folkkonsten?

champagne1Här kommer ett roligt exempel på pyssel som du kan göra helt själv, med en vinkork:

  • Klackskydd till finskorna, i form av vinkorkar med borrat hål i mitten
  • Flöte till fiskespöet, går att måla med nagellack
  • Handtag till kanapéknivar, i stället för tråkig plast
  • Champagnekorkar som lådknoppar, med bra grepp
  • Underlägg till glas, kastruller eller tallrikar, av ihoplimmade korkar

Tipsen hittar du för övrigt här, där det även finns vidare instruktioner över hur man går till väga och vad för redskap som kan behövas.