Pyssla med cykelslang

Alla som cyklar, till jobbet på en gammal Monark eller några mil varje kväll på en 25 000-kronors Cervélo, har flera punkterade innerslangar hemma, om inte cykeln har slanglösa däck. Ibland kan man laga innerslangarna, blåsa upp dem och cykla på dem igen, men ibland är de bortom räddning. Kan man inte göra något med dem ändå, fast de inte duger att cykla på?

Jo, det kan man. Man kan göra många olika saker av gamla innerslangar. Den som surfar runt lite på Etsy, alla pysslares mecka när det kommer till inspiration, hittar bl.a. bälten, väskor och korsetter (!), alla gjorda av gamla innerslangar. Det går även att göra stänkskärmar till sin cykel av ståltråd och gammal innerslang.

Innan man sätter igång är det dock några saker som man bör känna till. Beroende på vad du vill göra kan racerslang, mountainbikeslang eller slangar till standardcyklar vara det bästa alternativet. Racerslangen är smalast, men går att platta ut helt och hållet. Mountainbikeslang fungerar bättre om du behöver breda, korta bitar, för det går inte att platta ut en hel sådan slang.

Behöver du en stor mängd slang kan du gå till en cykelaffär och fråga om du kan få punkterade slangar. Det finns ofta ett gäng där. Klipp bort biten där ventilen sitter, klipp upp resten av däcket över en papperskorg (det kan finnas skräp i slangen), och rengör sedan med diskmedel och vatten. Häng sedan på tork.

Verktyg

De bästa verktygen att använda vid pyssel med innerslang är en slipad papperssax av bra kvalitet (använd inte din vanliga textilsax!), en mattskärare eller en brytbladskniv. Eller kanske alla tre. Hålpipa eller håltång kan också vara bra att använda, inte minst för att göra små hål som man sedan kan sy igenom för att skapa olika saker.

Det går även att sy i innerslang på en symaskin. Allra bäst är om man har en industrimaskin, eller en gammal motoriserad handsymaskin. Klarar den läder klarar den innerslang. Allra bäst går det med en nål i titan och en pressarfot med teflonbeläggning, men din symaskin kommer nog att streta emot en aning ändå. Så ha tålamod, det är det viktigaste.