Pärlplattor

Pärlplattor gjorde många i förskolan, i lågstadiet eller på fritidshemmet. Sedan har de flesta av oss slutat med det. Men för några år sedan fick det en renässans bland nostalgiska 70- och 80-talister, som satte igång igen. Nu kan man i många svenska städer se pärlplattor uppklistrade på elskåp och fasader, som en form av gatukonst.

Det går att göra de flesta motiv som pärlplattor, och ju mer man håller på, desto mer lär man sig hur man ska omvandla exempelvis fotografier till pärlplattor. Ett av de populäraste motiven är figurer från gamla TV- och dataspel. Detta rimmar väl med nostalgin hos många pärlplattebyggare, och dessutom är det relativt enkelt att omvandla ett motiv som redan är uppbyggt av bildpunkter till pärlplattor.

Ett annat nostalgiprojekt står bloggaren Perlnerd för. Han har skapat en 80-talsvägg i sitt hem, dekorerad med pärlplattor föreställande Peter Weller i Robocop, Arnold Schwarzenegger i The Terminator, Ralph Macchio i Karate Kid och Kurt Russell i Flykten från New York. Senare har även figuren Gizmo från den första Gremlins-filmen tillkommit.

Gör vad du vill

Förutom att det finns en stor variation när det kommer till motiv finns det även en stor spännvidd när det gäller vad pärlplattor kan användas till. En bloggare som kallar sig Pärlplattekungen ger flera exempel på sin sajt. Han gör inte bara vanliga pärlplattor, utan har även gjort en slips i form av pärlplattor (som han burit på ett bröllop), tavlor i mindre format (det blir ändå många pärlor), och en presentask. I asken lade han ett halssmycke, i form av ett analogt kasettband. Gjort av plastpärlor, naturligtvis. Att göra andra smycken, som örhängen, är inte svårare.

Om du själv vill göra en pärlplatta, men inte vet vad du ska ha den till, är ett tips att göra en skylt till din ytterdörr. Varför inte en ”reklam, nej tack”-skylt, eller en skylt med namnen på de som bor i bostaden?