Skapa din drömträdgård med marksten

Är du på gång att fixa till din trädgård men saknar bra idéer? Häng då med i vår guide nedan för att skapa din drömträdgård!

Alla som är ägare av en trädgård är förstås inte intresserade av trädgårdsarbete – för en del är det ett nödvändigt ont medan andra riktigt njuter av att påta i jorden. Oavsett vilket så vill ändå de flesta att trädgården ska vara en skön och avkopplande plats, där lediga stunder ska kunna spenderas på bästa sätt. Självklart går åsikterna isär hur den perfekta trädgården ser ut, men ett första steg är förstås att den är välskött, att gräsmattan klipps regelbundet, att häcken trimmas och annat som ger ett snyggt och fräscht intryck. Själva designen av ytan råder det dock delade meningar om, helt enkelt eftersom vi människor har olika tycke och smak. Här nedan ska vi dock ge några tips som vi hoppas ska inspirera dig!

Anlägg stigar av marksten

Något som är mycket snyggt och ger trädgården ett stort lyft, är att använda sig av marksten. Med hjälp av marksten har du möjlighet att skapa precis de kreationer du själv önskar, men många gör slingriga stigar för att åstadkomma en lite mer spännande trädgård. På https://www.flisbyab.se/produkter-ute/marksten-i-natursten/kalksten hittar du allt du behöver för att komma igång. Det finns mängder av inspiration att hämta på nätet och i tidningar om du skulle vilja ha tips vad gäller till exempel mönster.

Bygg ett lusthus

Det finns många som bygger redskapsbodar, lekstugor och liknande på tomten – men något som är mer ovanligt är lusthus. Det här är ett klassiskt bygge som antagligen är mycket förknippat med slott och herrgårdar. Har du dock en stor trädgård har du chansen att skapa en riktigt skön plats där du, familjen och vännerna kan umgås. Ett lusthus är inte bara skönt att vistas i, det ger dessutom din trädgård en flärdfull känsla.

Satsa på insynsskydd

Uttrycket ”mitt hem är min borg” innefattar naturligtvis även den egna trädgården. Här vill du kunna koppla av utan att synas alltför mycket. Visst är det trevligt med grannar, men ibland är det skönt att helt enkelt vara lite privat. Det här åstadkoms med olika varianter av insynsskydd, antingen precis vid tomtgränsen eller en bit in på tomten. Vid tomtgränsen kan detta vara i form av en trädgårdshäck som du låter växa på höjden, men då gäller det förstås att din granne vill samma sak om det är en delad häck.

Inne på tomten har du annat spelrum, förutsatt att det följer gällande regler om tillåten höjd mm. Ett sätt att ge lite skydd, och skugga, är att plantera buskar och träd. Det här ger dock inte någon ögonblicklig effekt förstås; det tar sin lilla tid innan allt växer till den storlek du önskar. Alternativet är exempelvis att sätta upp så kallade vindskydd, ett sorts plank som köps färdigmonterat. Inspiration finns bland annat att få hos Allt om Trädgård. Vindskydden finns i bredden 90 resp. 180 cm och är som regel 180 cm på höjden. Ett par sådana kan du med fördel sätta vid en uteplats för att bygga upp en privat sfär.