Sy en sjal och ge bort

Fortfarande inte kommit på vad du ska ge bort för julklappar? Årets julklapp blev den återbrukade tröjan alltså det begagnade plagget – så varför inte köpa tyg och sy något nytt av något gammalt? Här är tips på hur du syr en enkel men dösnygg sjal.

Sugen på att pyssla eller vill ha inspiration för en fin julklapp? Tänk då på att den återvunna eller återbrukade tröjan blev utnämnd som årets julklapp och hämta inspiration därifrån. Varför inte köpa tyg och sy en egen själv av återbrukade plagg exempelvis. Det är både enkelt, går snabbt och är bra för miljön. Här är en guide inspirerad från tidningen Allas sy-instruktioner på hur du gör:

  1. Klipp ut bitar av tyg i passande storlek, du kan använda flera olika bitar från olika tyger för att få en snygg effekt. Tänk bara på att måtten ska bli 80×100 cm och att sjalen kommer skarvas på mitten.
  2. Tänk på att sy ihop bitarna räta mot räta längs deras kortsidor och ha ungefär 1 centimeter sömsmån och lämna en öppning på omkring 15 centimeter så att du kan vända sjalen därigenom. När detta är gjort kommer sjalen mäta 80×98 centimeter.
  3. Nästa steg är att vika sjalen dubbelt på längden, också räta mot räta även nu, och sen syr du ihop den utmed kortsidor och långsidan – med 1 centimeter sömsmån igen.
  4. Nästan klart! Vänd sjalen genom öppningen och sy sedan igen öppningen för hand och pressa sedan sjalen med hjälp av ett strykjärn. Vips så är du klar!

Har du andra kläder och tyger hemma som du inte vill slänga men funderar på vad du ska göra med dem? Kolla in den här videon på smarta kläd-hacks som kan rädda dina plagg från soptunnan.